• Limbo heeft een update geplaatst in de groep Groepslogo van Wonen en werkenWonen en werken 6 maanden geleden

  Buongiorno. We hebben eind 2016 een klein appartementje gekocht in Lajatico. Is zogenaamd gerenoveerd maar eigenlijk helemaal nieuw. Ik zie hieronder al een vraag staan over Enel (inmiddels SEN). De eerste nota gekregen (aansluitkosten) en daarna de tweede nota. Simpele vraag: hoe vaak krijg ik eigenlijk een factuur? Maandelijks? Ik snap ook niet waarom ik niet kan kiezen uit een andere elektriciteitsleverancier maar aan de andere kant betaal ik op de nota van SEN per kWh een bedrag van 0,025 incl. IVA terwijl als ik google de kWh-prijs via een derde rond de 0,23 ligt (nog hoger dan in Nederland). Dat is dan ook weer raar. Iemand enig idee? Ik heb het de architect gevraagd maar die wil het niet snappen… Bedankt alvast!

  • Hallo Limbo,

   in italie krijg je iedere twee maanden een rekening van de Enel. Ik zou niet zo maar èèn, twee, drie overstappen op een andere aanbieder, veel mensen zijn hiervan op de koffie gekomen met hele hoge rekeningen! Je kunt bij de enel een keuze maken, afhankelijk van jou verbruik, met verschillende prijzen. Je moet dan een keuze maken wat voor jou het meest aantrekkelijke is. Let op, je krijgt dalijk ook een aanslag van het kijk en luistergeld wat je via de enel betaald, dit staat apart vermeld op de rekening!

   • Dank je Rosanna. Dan moet ik dus nog even afwachten of de alerts ook goed werken. RAI canon zou ik in principe niet hoeven te betalen omdat ik er niet permanent woon. Maar voor de rest betaal ik de hoofdprijs… Groet

    • Volgens mij betaald iedereen vanzelfsprekend de canone, tenzij je bezwaar indiend. Aangezien dit je eerste huis in Italie is, weet ik niet of je hiervoor in aanmerking komt (wat ik zo op internet lees, betalen buitenlanders dit dus wel!),italianen met een seconda casa wel omdat ze al de canone betalen, of je moet echt geen t.v. in huis hebben, dan kun je wel bezwaar indienen!

     • Ik las het volgende. Sinds 1 januari 2016 wordt in Italie het kijkgeld voor de RAI betaald via de ENEL-rekening (elektra). Het is nu 100 Euro per jaar en u betaalt het in 10 keer bij uw elektra factuur. Voor tweede huizenbezitters is het kijkgeld afgeschaft! Dus als u een tweede huis heeft controleer dan of er inderdaad geen Canone RAI wordt geheven.
      Ach. Dat kan er ook nog wel bij.

      • Voor tweedehuis bezitters is het inderdaad afgeschaft, maar voor degene die woonachtig in Italie zijn en het al betalen. Voor buitenlanders is het dus niet afgeschaft, maar je kunt bezwaar indienen, dit moet echter voor een bepaalde tijd gebeuren, dit was ergens in december, maar aangezien jij nu pas je huis gekocht hebt, kan het zijn dat je dit alsnog kunt doen. Maar dan moet je uiteraard ook echt geen t.v. hebben!
       En oh ja, op de 100 euro komt nog 20% iva! dus €120

      • Je hebt gelijk. Staat bij de Q7A. Dat wordt dokken. Kan er ook nog wel bij… Grazie!